Jehněčí na způsob tajinu

Jehněčí maso patří Velikonocům, ale stejně tak patří i k Maroku, kde je možná nejčastějším podávaným masem. Takže my jsme to dnes zkombinovali a k obědu máme Velikonoční marocký tajin. Už jsem o něj několikrát psala (třeba tady) , takže víte, že se tradičně připravuje ve speciální keramické nádobě zvané také tajin. Vyrábí se v různých velikostech, my máme doma tak pro tři strávníky. Když se nás sejde celá rodina, nestačí to. Už jsme to tvořili i na naší velké španělské pánvi pro víc než dvacet lidí. Dnes kompromis – tajin zapečený v troubě, takže by se to mohlo jmenovat jehněčí se zeleninou po marockém způsobu.

Tu zvláštní marockou chuť udělají sušené švestky a skořice, ale hlavně směs speciálního koření. My si ji vždy přivezeme, nebo necháme dovést, ale dá se koupit i u nás už namíchané (např. Koření Samuel). A nebo si udělat vlastní, jaké vám bude vyhovovat. Směs obsahuje různé poměry koření, kde má být zastoupený zázvor, skořice, hřebíček, pepř, kurkuma, koriandr, římský kmín, řecké seno, paprika, nové koření, hořčice, fenykl, česnek a kardamom.

Celý dům nám provonělo exotické koření, jedli jsme luxusní delikatesu, která nám připomínala pohodové Maroko a jeho krásy, a plánovali, co si dáme příště. Pokud chcete zažít něco podobného, můžete ho zkusit také.

My jsme použili, co nám zbylo v mrazáku, takže jehněčí hřbet, ale lepší by byla kýta. Maso zbavíme tuku a odblaníme, díky tomu se maso zbaví vůně, která může někomu vadit, a nakrájíme ho na kousky. Maso osolíme, přidáme koření na tajin a zakápneme oliváčem. Rukama zapracujeme do masa a narovnáme to do pekáče na pulměsíčky cibule. Na něj položíme sušené švestky, nakrájený česnek a kousky skořice. Připravíme si okoupané brambory, menší cuketu a mrkev, vše nakrájené na docela velké kusy. Opět osolíme, okořeníme, zakapeme oliváčem a promícháme spolu s rajčaty s plechovky. Navršíme na maso v pekáči nejlépe do kopečku, aby se připravoval v páře, a důkladně překryjeme alobalovou fólií. Dáme do trouby na 180°C a pečeme pomalu zhruba 3 hodiny. Nemusíme podlévat, protože zelenina pustí šťávu.