Pravý ukrajinský boršč

V poslední době jsme ochutnali několik originálních jídel z Ukrajiny, takže jsem si vyžádala recepty.

Základem boršče je silný vývar, takže začneme tím, že do 2.5 – 3 litrů studené vody dáme vařit půl kilogramu vepřového masa s kostí a ochutíme bobkovým listem. Necháme vařit aspoň 2 hodiny, aby se udělal silný vývar. Maso obereme od kosti, nakrájíme na kostičky, vrátíme k vývaru a pokračujeme ve vaření.
Zatím co se táhne vývar, přiipravíme si zeleninu. Mrkev nastrouháme na největších dírkách struhadla, řepu jemněji. Na pávni osmahneme nakrájenou cibuli, ke které přidáme mrkev a o chvíli později i řepu. Hned po ní přilejeme lžíci octa, aby řepa si zachovala krásnou červenou barvu. Po osmažení přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku, přilijeme trochu vývaru na rozředění a asi 10 minut povaříme.

Do masového vývaru dáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme je zhruba 10 minut. Hlávkové zelí nakrájíme na tenké nudličky a přisypeme do vývaru. Po chvíli přijde čas na přilití zavařené směsi cibule, mrkve a řepy. Ukrajinská verze boršče se od ruské liší hlavně použitím fazolí, takže před dokončením přihřejeme v polévce ještě plechovku červených nebo bílých fazolí ve slaném nálevu. Pak stačí dochutit solí, pepřem a utřeným česnekem. Hotový boršč necháme hodinu odležet, aby se chutě spojily a krásně se zabarvil.

Při servírování patří doprostřed kopeček zakysané smetany a snítka kopru nebo zelené natě.

Suroviny:

  • 0,5 kg masa s kostí
  • 300 g hlávkového zelí
  • 4 střední brambory
  • 2 střední řepy
  • 1 mrkev
  • 3 cibule
  • plechovka fazolí ve slaném nálevu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl, pepř, bobkový list
  • zakysaná smetana