Kari neboli curry

Úplně nejtypičtější pro indickou kuchyni je kari neboli v angličtině curry. Trochu matoucí je, že tento pojem představuje směs typického koření i výsledný pokrm, kam se toto koření použilo, navíc i jedné rostlině (oficiálně smil italský) se říká stejně. A aby to bylo ještě složitější, kari je směsí koření různého složení podle oblastí, dokonce řada kuchařů si míchá vlastní kari, které používá. Směsi se mohou lišit nejen poměrem jednotlivých druhů, ale také přímo surovinami. Může obsahovat 15 i více druhů koření, nejčastěji kurkumu, papř, chilli, kardamom, zázvor, římský

https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/kari-indicky-typ

kmín, muškátový oříšek, skořici, pískavici, sušený česnek a další, ale většinou je více nebo méně pálivá. Bez kari se neobejde nejen indická, ale také thajská, indonéská nebo čínská kuchyně, které s ním dochucují vlastně všechny druhy pokrmů. Díky celosvětovému propojení se s tímto kořením setkáme i kuchyni karibské oblasti nebo v Africe.

Kari jako pokrm je silně kořeněná směs masa nakrájeného na malé kousky se zeleninou v různě husté omáčce, které je nejčastějším pokrmem v Indii i jihovýchodní Asii. Často se můžeme setkat s úplně bezmasou variantou. Podle místa se k němu podává rýže nebo místní placky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
http://www.mycookingdiary.cz/recept/thajske-cervene-kari/

My jsme dneska uvařili thajskou podobu kari. V Thajsku jsme sice nebyli, ale Zdeněk vloni absolvoval kurz thajské kuchyně, kde kari nesmělo chybět. Takže taky víme, že existují stovky variant, hlavně se liší masem a použitou zeleninou, která se dá obměňovat podle osobní chuti i sezónní dostupnosti (např. tam patří třeba lilek, cuketa, lusky…).  V thajských podobách se používá červená nebo žlutá curry pasta a nechybí ani kokosové mléko.

Jdeme na to!

Než se pustíme do tepelné úpravy, je dobré vše si dopředu připravit a nakrájet, protože samotné vaření je velmi rychlé.

Nakrájíme kuřecí maso na kousky nebo nudličky, cibuli na půlměsíčky, česnek na plátky, papriku na proužky, mrkev na kolečka, čerstvou čilinku na jemná kolečka. Galangal (oddenek podobný zázvoru nebo kurkumě) oloupeme a rozkrájíme na malé kousky, dá se použít i dostupnější zázvor, ale chuť se změní.

Na woku nakrájený galangal a červená curry pastaNa rozehřátý olej do woku dáme galangal a červenou curry pastu, mícháme, až se prohřeje a spojí. Pak opečeme cibuli a česnek, po chvíli přihodíme kousky kuřecího masa. Rychle opečeme, aby se maso zatáhlo a přihodíme mrkev a po krátkém čase i červenou papriku. Po opečení zalejeme kokosovým mlékem, rybí omáčkou a limetkovou šťávou, můžeme dosolit nebo dochutit třtinovým cukrem. Po pár minutách je hotovo. Do výsledného pokrmu ještě zamícháme čestvé bylinky, především čerstvý koriandr (může tam přijít i asijská bazalka). Před podáváním určitě ještě ochutnáme a případně dochutíme, tak, aby výsledná chuť byla vyváženou kombinací kyselého, sladkého, slaného a pálivého. Pokud se vám podařilo pokrm správně okořenit, bude výsledek hodně pálivý, ale nesmírně návykový. Určitě ho vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo .

K této podobě kari se nejvíc hodí rýže. V Česku se většinou kupuje levná rýže, ovšem zkuste k takovému originálnímu pokrmu servírovat kvalitní thajskou jasmínovou rýži. Ten rozdíl je obrovský. My ji tradičně připravujeme v rýžovaru (stejně jako asijské restaurace i bistra) spolu s malou kostičkou másla.

 

Suroviny:

60 dkg kuřecích prsou, 1větší cibule, 1 masitá červená paprika, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, kousek galangalu – cca 10 cm – Sapa, krabička kokosového mléka – Sapa, ale občas ho mají i ve větších supermarketech; červená curry pasta – doporučuji tuto ze Sapy; rybí omáčka – Sapa, olej, třtinový cukr, sůl, limetková šťáva, čerstvý koriandr – i v zimě Sapě