Domácí langoše od pravé Maďarky

Langoše jedl asi každý. Můžete si je dát v Maďarsku, v Bulharsku i v Česku, třeba u nás se podávají ve školní jídelně. Zkoušela jsem je i doma podle receptu kamarádky, ale nebylo to ono.
Domácí langoše, které nám udělala naše maďarská návštěva, byly ty nejfantastičtější, jaké jsem kdy jedla. A protože jsem jí koukala pod ruce, můžu se podělit o její recept. Vypadá to naprosto jednoduše.

Mouku, olej a sůl promícháme s rozdrobeným droždím. Ke směsi přilíváme vodu teploty těla a zapracováváme, až vznikne měkké vláčné těsto, které se nelepí na mísu. Množství vody záleží hlavně na kvalitě a savosti mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout. Z vykynutého těsta trháme kusy velikosti hrsti, které prsty od prostředku roztáhneme, pravidelnost není nutná. Vzniklé placičky rychle smažíme na vysoké vrstvě rozehřátého oleje do zlatova. Těsto by mělo být uprostřed důkladně propečené a u krajů méně. Hotové langoše okapeme od přebytečného oleje a na chvilku je ještě položíme na papírové ubrousky. Ale skutečně jen na chvíli, protože langoše nejlépe chutnají teplé. Namažeme je  vrstvou zakysané smetany, ve které je zamíchaný prolisovaný česnek, navrch je sypeme nastrouhaným sýrem. Dobrovolníci si samozřejmě dotunuli sušenou čilinkou 😂. Absolutní paráda, jen si nejsem jistá, jak to zvládne můj žaludek. Mastné v kombinaci s česnekem je pro něj naprosto smrtící. Ovšem za to labůžo to stálo 😂.
Těsto před kynutím
Nakynuté těsto připravené ke smažení
Okapeme

Suroviny: 1,5 kg hladké mouky, 2 kostičky droždí, dvě špetky soli, 2 dl oleje, voda; na potření zakysaná smetana, česnek, strouhaný eidam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *