Jednoduchá ukrajinská lahůdka: tvarohové syrniki

Rádi byste vyzkoušeli něco jednoduchého ke snídani nebo jen něco malého na zub, jehož příprava nezabere příliš času? Ukrajinské syrniki jsou to pravé.

Postup:

  1. Rozdrobíme tvaroh a smícháme s dalšími surovinami, nakonec přidáme 4 vrchovaté lžíce hladké mouky a propojíme. Není potřeba propracovat tvaroh úplně dohladka, zajímavá struktura přidá další chuťovou vrstvu.
  2. Z těsta vytvarujeme menší kuličky, které zploštíme do placičky o průměru asi 5 – 7 cm a 1 cm vysoké.
  3. Placičky obalíme důkladně v hladké mouce, aby hotové syrniki měly křupavou kůrčičku.
  4. Opečeme na oleji do zlatava, vnitřek musí zůstat trochu mazlavý, takže postačí asi 2 minuty. Pro zdravější variantu můžete vyzkušet pečení na lehce namaštěném lívanečníku.
  5. Podáváme se zakysanou smetanou a ovocem, příp. s marmeládou nebo se šlehačkou
  6. Nejlepší jsou syrniki teplé, ale i studené chutnají výborně.

Suroviny:

  • 1kg měkkého tvarohu (např. Olešnický jemný – v trojuhelníkovém obalu)
  • 2 vajíčka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 – 5 lžic cukru (podle chuti)
  • půl lžičky soli
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • hladká mouka na obalení
  • olej na opečení