Rádi byste vyzkoušeli něco jednoduchého ke snídani nebo jen něco malého na zub, jehož příprava nezabere příliš času? Ukrajinské syrniki jsou to pravé.
Postup:
- Rozdrobíme tvaroh a smícháme s dalšími surovinami, nakonec přidáme 4 vrchovaté lžíce hladké mouky a propojíme. Není potřeba propracovat tvaroh úplně dohladka, zajímavá struktura přidá další chuťovou vrstvu.
- Z těsta vytvarujeme menší kuličky, které zploštíme do placičky o průměru asi 5 – 7 cm a 1 cm vysoké.
- Placičky obalíme důkladně v hladké mouce, aby hotové syrniki měly křupavou kůrčičku.
- Opečeme na oleji do zlatava, vnitřek musí zůstat trochu mazlavý, takže postačí asi 2 minuty. Pro zdravější variantu můžete vyzkušet pečení na lehce namaštěném lívanečníku.
- Podáváme se zakysanou smetanou a ovocem, příp. s marmeládou nebo se šlehačkou
- Nejlepší jsou syrniki teplé, ale i studené chutnají výborně.
Suroviny:
- 1kg měkkého tvarohu (např. Olešnický jemný – v trojuhelníkovém obalu)
- 2 vajíčka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 4 – 5 lžic cukru (podle chuti)
- půl lžičky soli
- 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
- hladká mouka na obalení
- olej na opečení