Ukrajinská klasika: Pelmeně s masem

Italské ravioli a tortellini, tibetské momo taštičky, mongolský búz, německé maultaschen, turecké manty, východoevropské vareniky, pelmeně a pirožky nebo čínské jiaozi a wonton knedlíčky.

S taštičkami z nudlového těsta se prostě setkáte velmi často. Většinou jsou slané a plněné masovou nebo zeleninovou směsí, ale mohou být i nasladko. nejčastěji se vaření ve vodě nebo v páře, občas se také pečou nebo smaží.

Dneska mám pro vás pochoutku, které se stala jedním ze základních jídel v Rusku, na Ukrajině i v dalších tzv. postsovětských zemích – PELMENĚ. Jejich původ se začíná na Sibiři, prý z důvodů skvělé možnosti, jak je uchovávat v průběhu sakra dlouhé a kruté sibiřské zimy. Místní obyvatelé si před příchodem zimy připravili dostatek pelmeňů do zásoby, nechali je zmrznout a pak je po celou zimu konzumovali. Stačilo je jen hodit do kotlíku s vroucí vodou a za pár minut bylo na stole chutné masité jídlo. Ze Sibiře pelmeně dostaly do Moskvy na počátku 20. století a poté se rozšířily do všech oblastí Sovětského svazu. Na Ukrajině se pelmeně konzumují často, dokonce i s tradicí přípravy do zásoby. prostě jednou za čas celý den se věnuje jejich přípravě ve velkém množství a následuje jejich pobyt na tácu v mrazáku. Pokud druhý den chcete čerstvé pelmeně, nevylévejte včerejší vývar a použijte ho. Jinak je z něj výborný základ na polévky. Neznám restaurace, které by se věnovaly ukrajinské kuchyni, což je škoda. Ale určitě si zvládnete připravit pelmeně i doma sami, i když jsou trochu pracné.

Jak na to???

Smícháme mouku se solí a uděláme do mouky prohlubeň, do které vyklepneme vajíčko. Trochu ho zapracujeme, přidáme olej a postupně přiléváme vodu. Vypracujeme jednolité husté těsto, které necháme min. 20 minut v ledničce odležet.

Smícháme mleté maso s vajíčkem a rozmixovanou cibulí (někde ji krájí na jemno, ale mixování dá tomu tu správnou chuť). Ochutíme solí a pepřem, zahustíme trochou strouhanky, ale nesmíme to přehnat, aby náplň nebyla tvrdá.

Těsto rozválíme natenko (asi na 2 milimetry) a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vytvoříme kolečka. Poklademe je malými kuličkami masové směsi, kolečka přehneme a důlkadně uzavřeme. Příště natočím i tvoření taštiček, ale zatím musím vystačit s videem z Youtube. Našla jsem jedno video, kde je to hezky vidět. Nejvíc času zabere tvoření taštiček, takže pochopitelně existuje přípravek, který proces zrychlí a zjednoduší. Nazývá se pelmenica (případně moderním novotvatem pelmenátor) a je to vlastně kovová podložka s ostrými hranami, její použití uvidíte také na konci videa.

Připravené pelmeně vhodíme po vařící vody, do které jsme přidali na půlky překrájenou cibuli, bobkový list, pepř a nové koření. Po vyplavání na hladinu vaříme ještě 5 – 10 minut, tak aby bylo těsto i náplň hotové. Nejlépe to zjistíme, když jednu taštičku vyzkoušíme. Hotové vyndáme z vývaru, ten ale nevyléváme. Na teplých pelmeních rozpustíme kousek másla. Podáváme přelité trochou vývaru, ve kterém se vařily, polijeme citronovou štávou, aby byla „omáčka“ nakyslá. Původně se používal ocet, ale citronová šťáva je jemnější. Navrch přidáme nezbytný kopeček zakysané smetany, do které můžete přidat česnek (supermoderní varianta obsahuje i sójovku), dozdobíme koprem nebo třeba pažitkou. Kdo to má rád pálivé, může přidat do talíře i trošku chilli pasty nebo pár kapek omáčky sriracha. Z vývaru

Těsto na 100 – 140 taštiček:

  • 600g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 300ml studené vody

Na náplň

  • 1kg mletého masa (míchané, vepřové nebo třeba skopové)
  • 2 vajíčka
  • 3 jemně rozmixované cibule
  • strouhanka podle potřeby
  • sůl, pepř

Do vody k vaření

  • 1 větší cibule
  • bobkový list
  • nové oření

K podávání

  • zakysaná smetana
  • máslo