Vietnamská Suchá nudle (Bún bò Nam Bộ)

Naši kamarádi Petr s Hankou při cestě po Vietnamu ochutnali ledacos, ale nejvíc si pochutnali na Bún bò Nam Bộ, což obsahuje název pro tenké kulaté rýžové nudle (bún), hovězí () a název pro jižní části Vietnamu, který původně ovládali Francouzi (Nam Bộ). Petr toto jídlo překřtil na Suchou nudli, protože je na první pohled je dost podobná Pho bò, ovšem bez vývaru. Bún bò Nam Bộ představuje vlastně salát z nudlí a hovězího masa přellitých omáčkou, prostě spousta laskomin v jedné velké misce.

http://www.vietfoodfriends.cz/uvarte-si-sami/recept/bun-bo-nam-bo-9

Vietnamská bistra se rozrůstají a s nimi také povědomí o tom, že vietnamská kuchyně nejsou jen Pho bò a závitky, takže si můžete dát i tuto specialitu. A nebo si ji doma připravit, je docela jednoduchý…. Někde bývá problém sehnat autentické koření, tady největší rozdíl dělají asijské bylinky. Stálicí je tradičně koriandr, ke kterému se přidává asijská bazalka, perila, máta a citronová tráva. Pro ně můžete zaběhnout do SAPy, prodejny orientálních potravin, ale i ve větším supermrketu je najdete v květináčkách nebo balené. Pokud milujete asijskou kuchyni, můžete si je vypěstovat ze semínek. Dají se také z malého květináčku z obchodu přesadit do většího truhlíku a vařit s nimi celou sezónu. Jo, a ještě potřebujete rybí omáčku, ale tu máte už určitě doma, protože je nezbytná pro snad všechny východoasijská jídla. Smažená cibulka se prodává i balená (např. i v IKEA), ale dá se připravit i dopředu doma – osmažit a usušit, pak vydrží dlouho.

https://www.mycookingdiary.cz/recept/bun-bo-nam-bo/

Tak jdeme na to:

  1. Na jednu až dvě hodiny si namarinujeme hovězí, které je nakrájené na tenoučké plátky (2 – 3 mm). Pomůže, když maso před krájením necháme na půl hodiny v mrazáku, lépe drží tvar a nevlní se. Marinádu připravíme z rybí omáčky, jemně nakrájeného česneku, rýžového octa, špatky cukru a pepře, nasekané citronové trávy a chilli, vše rozmíchané v troše vody.
  2. Rýžových nudlí je víc druhů, tak je potřeba zjistit z balíčku, jakým způsobem se mají připravovat ty naše. Někdy se namáčejí, někdy se vaří rovnou. Hotové nudle prolijeme studenou vodou, aby zastavily var a zbytečně neměnily konzistenci.
  3. Opražíme nesolené arašídy nasucho na pánvi, až budou mít černé flíčky. Pak je roztlučeme na drobnější kousky v hmoždíři nebo si můžeme pomoct válečkem na těsto, kterým jemně boucháme do arašídů zabalených v utěrce.
  4. Nakrájíme si všechny ostatní přísady – ledový salát na nudličky, salátovou okurku na tenké nudličky, stejně jako syrovou mrkev, která může být i na tenké plátky, bylinky na menší kousky.
  5. Zálivku si připravíme svařením vody s rýžovým octem, rybí omáčkou, s cukrem, orestovaným česnekem na tenké plátky. Výsledná chuť by měla být sladkokysele pálivá. Necháme ji schladnout na teplotu 20 – 30 stupňů, teplejší by ublížila salátu.
  6. Zprudka na pánvi osmažíme hověží maso na co nejvíc rozpálené suché pánvi (bude to trvat tak 2 – 3 minuty), až je na průřezu hotové.
  7. Do velké misky naskládáme dolů ledový salát, na něj nudle a teplé hovězí plátky, z ostatních surovin uděláme „hromádky“ – arašídy, pražená cibulka, bylinky, mrkev, okurka (někdo přidává i mungo klíčky).
  8. Zálivkou misku nepřelejeme, ale nalijeme okolo stěn misky, aby byla dole v misce a jednotlivá sousta se do ní dala namáčet.

Suroviny na 4 velké misky:

  • do misky:
  • 400g rýžových nudlí (nejlépe kulatého průřezu)
  • 1 větší mrkev
  • 1 malý ledový salát
  • 200g nesolených arašídů
  • 100g smažená sušená cibulka
  • půlka malé salátové okurky
  • zelený koriandr
  • perila zelená nebo červená
  • máta
  • příp. mungo klíčky

  • na maso:
  • 0,5kg hovězí kýty
  • 2 stonky citrónové trávy
  • 4 stroužky česneku
  • rybí omáčka
  • špetka cukru
  • rýžový ocet
  • chilli
  • pepř

  • na omáčku:
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 hlavička česneku
  • chili papričky dle chuti
  • voda