Základ indické kuchyně: Dhál aneb Čočka po indicku

https://www.albert.cz/recepty/cockovy-dhal

Dhal je jedno ze základních indických jídel, které můžete koupit v každé pouliční dhábě. Konzistencí je něco mezi čočkovou kaší a polévkou. Dělá se z různých luštěnin, množství jednotlivého koření se může lišit, ale celkově je velmi HOT. Takto naší vyhlášenou čočku vaří Zdeněk…

0,5 kg čočky
zázvor ve velikosti palce
1 lžička koriandru sušený nebo/i čerstvý
1 lžička chilli sušené
1 čerstvá chilli paprička
2 – 3 lžičky kurkumy
1/4 lžičky římského kmínu
2 lžičky garam masala (my jsme si ji přivezli, ale dá se koupit i u nás)
1/2 lžičky pepře
sůl
2 velké cibule
4 rajčata
půl hlavičky česneku
cca 60g másla (lépe ghí)
olej
 
Indická čočka dhal - Recepty.cz - On-line kuchařka
https://www.recepty.cz/recept/indicka-cocka-dhal-147384
 
Uvaříme čočku do měkka bez namáčení v aspoň 2 litrech vody (nesolíme). Na rozehřátém oleji krátce orestujeme pepř, římský kmín a chilli, pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, čerstvou chilli papričku a na plátky sekaný česnek. Restujeme, dokud cibule není „dosklovata“. Pak přidáme jemně nakrájená rajčata a krátce podusíme.  Poté přidáme uvařenou čočku včetně části vývaru (zbytek vývaru schováme). Přidáme sůl, kurkumu,  sušený koriandr a jemně strouhaný zázvor. Celé dohromady dusíme ještě asi tři čtvrtě hodiny (i déle), podle potřeby zaléváme zbylým vývarem. Čočka se postupně rozváří a vzniká kašovitá hmota, do které dáme na závěr garam masalu, máslo a čerstvě nasekané listy koriandru. Dhal bývá tím lepší, čím déle se dusí, případně se nechá odležet. Podáváme s rýží nebo s chlebovými plackami (chapati, rothi, naan apod.). Placky se dají koupit v prodejnách s asijskými potravinami nebo ve větších supermarketech, pak je ohřejeme v troubě. Můžete si je udělat i doma, recept na placky zase příště.
 
Omlouvám se, zatím využívám obrázek dhalu z webu, který vypadá zhruba jako náš. Až uvaříme náš, objeví se fotka nová.
 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *