Thajská specialita: Luxusní Papája salát

Kamarádi Hanka a Petr se právě vrátili z Thajska, takže nám dnes připravili pravý papája salát. Byla to fakt delikatesa…Vyptala jsem se na recept, tak co ji také vyzkoušet?

Základem je nedozrálá papája (dá se koupit v Sapě, ale občas i v některém supermarketu nebo zelenině), zralá je moc měkká a chutná trochu jinak. Po oloupání by měla být papája křupavá jako mrkev, kterou také oloupeme. Obojí můžeme nastrouhat na struhadle na střední nudličky, Petr ovšem použil speciální škrabku. Mrkev je lepší, když ji posolíme a necháme chvíli „vypotit“.
Zelené fazolky rychle spaříme, aby nezratily zelenou barvu, a nakrájíme na asi 2 cm kousky. K papáje, mrtvi a fazolkám přidáme mungo klíčky.

Ve hmoždíři nadrtíme česnek, chilli papričky a bílé části jarní cibulky. Uděláme si cukrovou vodu na zálivku tak, že v 1 dl vody nasypeme tolik cukru, dokud se ještě rozpouští. Přidáme šťávu ze dvou limetek a několik kapek rybí omáčky. Spojíme s nadrcenou částí a přidáme nakrájenou zelenou část jarní cibulky. Vše nalijeme na připravenou zeleninu.
Navrch posypeme nahrubo roztlučenými arašídy, které jsme před tím nasucho opekli na pánvi.

S podobným základem se dají vytvářet i další jídla na thajský způsob, např. se skleněnými nudlemi a krevetami, určitě stojí také za vyzkoušení. Tak dobrou pálivou chuť!

Suroviny:

1 zelená papája, 3 – 4 větší mrkve, hrst mungo klíčků, hrst zelených fazolek, 4 stroužky česneku, 3 chilli pálivé papričky (co kdo vydrží), 4 jarní cibulky, hrst arašídů, 2 limetky, rybí omáčka, cukr, sůl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *