Letní závitky s krevetami
Pomalu se nám překuluje podzim do zimy a spadlo i pár prvních vloček sněhu, ale my jsme dnes tvořili letní závitky . Jednak bylo potřeba nechat vydechnout trávení po včerejší svatomartinské huse a také na našeho kamaráda Petra přišly touhy po Vietnamu (jeho zážitky najdete tady). Když nemá možnost se tam v dohledné době znovu podívat, vaří si aspoň vietnamskou kuchyni. Tentokrát dostal chuť na nesmažené, tedy letní, závitky. Protože se tepelně neupravují, potřebují čerstvé suroviny, a tak ještě ráno podnikl Petr výpravu do SAPY (viz Na skok do Vietnamu). Jen pro doplnění – jarní závitky se připravují podobně, jen se nakonec smaží, proto se na ně používá odlišný rýžový papír.
Na přípravě závitků je největší práce všechny suroviny nakrájet. Mrkev, bílou ředkev a salátovou okurku nakrájíme na dlouhé tenké nudličky, na podobně velké kousky rozdělíme i jarní cibulku a hlávkový salát. Tenké rýžové nudle Vermicelli přesně podle návodu necháme krátce přejít varem, slijeme a propláchneme studenou vodou, pak je necháme okapat. Připravíme si mungo klíčky a čerstvé bylinky, určitě koriandr, asijskou bazalka a k nim třeba perilu, klasnatku, kubánské oregano nebo mátu (výborný průvodce použitelných bylinek na Asijské bylinky). My máme rádi mořské plody ve všem, takže i do závitků použijeme krevety, konkrétně malé mražené, které jsme nechali předem rozmrznout. Vietnamci do závitků přidávají i vařené vepřové, které nakrájí na tenoučké plátky.
Nejdůležitější je správné zabalení závitků. Rýžový papír krátce namočíme v horké vodě, ideálně nalité v tenké vrstvě na talíř. Rýžový papír změní lehce barvu a dá se ohýbat. Posypeme ho černým sezamem a pak na něj naskádáme všechny suroviny. Je jedno, jak budeme zeleninu, nudle, bylinky a krevety vrstvit, stejně se vše propojí. Po dokončení zahneme kratší strany a podél delší strany stočíme, aby celý závitek dobře držel pohromadě. Je to taková citovka, papír bychom neměli protrhnout, ale výsledkem by měla být pevná rolka.
Možná rolky v našem podání nevypadají úplně dokonale, ale jsou zaručeně homemade, navíc si každý může zkusit zarolovat svůj vlastní.
Závitek je opravdu bez jakéhokoliv ochucení, proto se namáčí v připravených omáčkách. My jsme měli připravené čtyři:
-
koupenou hot sweet omáčku
-
wasabi smíchané s maggi omáčkou
-
rybí omáčka s nakrájenou chilli papričkou a česnekem
-
omáčka z burákového másla smíchaného s hoi sin omáčkou (což jsou fermentované sójové boby, cukr nebo med, chilli, octa a česneku)