Indická vegetariánská klasika: Aloo gobi

Zjistlila jsem, že tu už dlouhou dobu nepřistál žádný recept. Ale je to tak, že nevaříme, abych mohla přidat recept, ale zaznamenám zde, když uvaříme jídlo, na které máme chuť. Už dlouho jsme nedělali indické jídlo (tedy mimo čočky, ale tu zase máme často ), dneska tedy bude aloo gobi.

Je to vlastně vegetariánské curry (nebo kari) pocházející z Pandžábu, ale dnes je jedním z nejpopulárnějších jídel v celé Indii i Pákistánu. V hindštině znamená aloo brambory a gobi je květák, takže vlastně dušený květák s bramborami.

Aloo gobi s omáčkou…. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2016/may/12/how-to-cook-the-perfect-aloo-gobi
…..i bez omáčky. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2016/may/12/how-to-cook-the-perfect-aloo-gobi

Na oleji necháme chvilku rozvonět římský kmín, pak k němu přidáme nakrájenou cibuli a opečeme do sklovata. Poté přihodíme na plátky nakrájený česnek a pokračujeme v opékání. Pokud máme čerstvou čilinku, přihodíme jí taky. Když už je cibulka zlatá, nasypeme brambory na plátky a strouhaný zázvor. Tekutinu na dušení poskytnou rajčata, v Indii se používají čerstvá, ale v zimě u nás je lepší použít italská loupaná rajčata v plechovce, rozkrájená na malé kousky. Podlijeme ještě trochou vody a necháme chvilku dusit. Mezitím si rozkrájíme střední květák na kousky trochu větší, než na jaké máme brambory a osolíme. Správnou indickou chuť dodá pochopitelně až koření. Určitě nesmí chybět garam masala a kurkuma. Můžeme podlít vodou a dusíme do měkka. Někdy můžeme nechat vodu skoro celou vydusit, ale my máme rádi, když jídlo má trochu omáčky, která se krásně pojí s rýží. Obě varianty jsou možné i autentické. Před dokončením se dá dochutit sušenou namletou čilinkou.

Na dozdobení před servírováním se používá čerstvý koriandr, ale s ním je v našich zeměpisných šířkách přes zimu problém. Je teď velmi předražený, navíc pochybné kvality…Takže dnes ho vynecháme .

K hotovému aloo gobi podáváme rýži nebo indické chapati. Ty se mohou udělat doma (použitelný recept je na Gurmankoreni.cz) , hotové jsou občas k dostání v Lidlu, Kauflandu nebo Albertu, stačí je jen ohřát. Pokud máte rádi dobrou rýži, jakou si můžete dát třeba čínské nebo vietnamské restauraci (a nevadi vám další „krám“ do domácnosti), doporučuji pořídit si rýžovar. Rýže je akorát udělaná a sypká. A druhou věcí je kvalita rýže samotné. Používáme basmati z Lidlu, ale úplně nejlepší (a také nejlevnější) byla ta, co jsme si přivezli z Indie .

Suroviny na cca 15 porcí:

1 střední květák, 10 středních brambor, 2 střední cibule, zázvor velikosti palce, 1 palička česneku, plechovka rajčat, olej, sůl, půl lžičky římského kmínu, 1 – 2 lžíce garam masala, 1 lžíce kurkumy, čerstvá nebo sušená chilli paprička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *