Jednoduchá ukrajinská lahůdka: tvarohové syrniki
Rádi byste vyzkoušeli něco jednoduchého ke snídani nebo jen něco malého na zub, jehož příprava nezabere příliš času? Ukrajinské syrniki jsou to pravé.
Postup:
1. Rozdrobíme tvaroh a smícháme s dalšími surovinami, nakonec přidáme 4 vrchovaté lžíce hladké mouky a propojíme. Není potřeba propracovat tvaroh úplně dohladka, zajímavá struktura přidá další chuťovou vrstvu.
2. Z těsta vytvarujeme menší kuličky, které zploštíme do placičky o průměru asi 5 – 7 cm a 1 cm vysoké.
3. Placičky obalíme důkladně v hladké mouce, aby hotové syrniki měly křupavou kůrčičku.
4. Opečeme na oleji do zlatava, vnitřek musí zůstat trochu mazlavý, takže postačí asi 2 minuty. Pro zdravější variantu můžete vyzkušet pečení na lehce namaštěném lívanečníku.
5. Podáváme se zakysanou smetanou a ovocem, příp. s marmeládou nebo se šlehačkou
6. Nejlepší jsou syrniki teplé, ale i studené chutnají výborně.
Suroviny:
1kg měkkého tvarohu (např. Olešnický jemný – v trojuhelníkovém obalu)
2 vajíčka
1 sáček vanilkového cukru
4 – 5 lžic cukru (podle chuti)
půl lžičky soli
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
hladká mouka na obalení
olej na opečení