Indické placky a jak si udělat vlastní naan

V Indii se jako příloha používá rýže anebo různé druhy placek, kterých je tu nepřeberné množství a liší se podle regionu. Které jsme potkali nejčastěji?

  • Paratha (parata, parota) – kulatá tenká placka hlavně k snídani, skládající se ze spousty vrstev, někdy plněná třeba brambrovou směsí (aloo paratha)
  • Chapati (čapátí) – obyčejná tenká placka z mouky a vody, která se při pečení nafoukne, dělá se na speciální pánvi; pokud se peče v tandoori peci, říká se jí roti
  • Naan (nán) – kynutá placka (s droždím nebo s kypřícím práškem a obsahují jogurt), nejbližší naší představě pečiva, nejčastěji se peče v tandoori pec, bývá oválná nebo trojúhelníkovái; politá máslem a posypaná česnekem je naprosto luxusní
  • Dosa – velká tenoučká placka z fermentované rýžové mouky srolovaná
  • Idli – silné rýžové plačičky, vzhledem připomínající naše lívance
Indian breakfast in Kérala in bistro- aloo parata, spicy souce, masala tea
K snídani aloo paratha, pálivá zeleninová omáčka a masala čaj v jednom z malých bister
Pečení paráty
Profík na tvoření paráty u pouličného stánku
Tandoori pec na placky – Léh
Naan
Luxusní kéralské rybí curry a k tomu naan
Veliká dosa k snídani, jednotlivé omáčky nám nalili přímo na banánové listy
Idli a květákové curry s hráškem


Když doma vaříme indickou kuchyni (třeb k indické čočce- recept je tady https://karinsubrtova.cz/?p=36) , většinou jako přílohu připravujeme rýži nebo kupujeme hotové balené naany, která má např. Lidl. Ve obchodech s potravinami pro mezinárodní kuchyni můžete najít i podobně balené chapati. V době „covidprázdnin“ trávíme hodně času doma a také zkušíme recepty, na které nebývá normálně čas. Takže tentokrát jsme se pustili do výroby naanu. Největší problémem je, jak ho upéct, protože tandoori pec nevlastníme (snad zatím), tak jsme vybírali recept z https://www.cz-milka.net/, který to vyřešil grilem. Výsledná chuť byla dobrá, ale tandoori je tandoori…

Suroviny:

250 g hladké mouky
100 ml mléka
100 ml bílého jogurtu
1 vejce
1 lžíci oleje
1 lžičku sušeného droždí
1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
1 lžičku cukru
1 lžičku soli
1 lžíci másla

Postup:

  1. Vytvoříme si kvásek z mléka, droždí a lžičky cukru, necháme 15 minut stát.
  2. Smícháme hladkou mouku, kypřící prášek, sůl, s vajíčkem, jogurtem a olejem. Zapracujeme vykynulý kvásek.
  3. Vypracujeme těsto, které nacháme v teple kynout asi 1 hodinu
  4. Z daného množství se vytvoří 4 – 5 naanů, takže vykynuté těsto rozdélíme zhruba na 4 stejné části.
  5. Pomocí válečku nebo rukou vytvoříme asi půl centimetru tlusté placky, které přeneseme na pečící papír.
  6. Rozehřejeme horkovzdušnou troubu s grillem na 250 stupńů a dáme do ní i plech, na kterém budeme naany péct, úplně nahoru, těsně pod gril.
  7. Po dosažení dané teploty přesuneme na rozpálený plech pečící papír s naany a zprudka grilujeme z každé strany 2 minuty (pozor na velikost papíru – přečuhující okraje můžou snadno hořet plamenem ;-))
  8. Hotové placky ihned po vytažení potřeme rozpuštěným máslem.
Nefotit, hasit .-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *