Pestrá kuchyně USA: Chilli con carne (s jednou speciální ingrediencí)

S chilli con carne se setkáte všude na jihozápadě Spojených států, je dokonce oficiálním pokrmem Texasu, ale pochází určitě ze Střední Ameriky. Originálně bývala chile papriková omáčka, kterou jedli od nepaměti středoameričtí indiáni s tortillami. Součástí amerického jídelníčku se toto jídlo stalo po zabrání mexického území Američany v polovině 19. století, kdy kovbojové přidávali omáčku chile do fazolí, občas i s masem. Nově se objevilo i upravené jméno – z chile se stalo chili con carne (paprika s masem). Podruhé toto pojmenování na chilli zkomolili Britové. Zajímavé je, že v Mexiku si ale toto jídlo nedáte, tam zůstali u paprikových omáček typu mole nebo pepiány, což jsou paprikové omáčky zahuštěné oříšky nebo semínky.

Hlavními přísadami chilli con carne jsou mleté maso (obvykle hovězí nebo jehněčí, ale dají se použít i další druhy) a chilli papričky, podle místa původu může obsahovat také rajčata, cibuli, fazole, kukuřici, pivo a různá koření či přísady (např. skořici, hnědý cukr).

My jsme vyzkoušeli několik verzí a všechny jsou skvělé, někdy použijeme kuřecí nakrájené na malé kousky, jindy vynecháme kukuřici. Musím přiznat, že tohle mne hodně baví. Postup přípravy zůstává, ale změnou některých surovin získává jídlo úplně jinou chuť.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pot-o-chili.jpg

Klasika – hovězí a tortily

Pokud použíjeme suché fazole, začneme s nimi. Namočíme je přes noc a pak uvaříme do měkka.

Opečeme cibuli, pak přidáme čerstvé chilliny a nakrájený česnek, poté přihodíme mleté hovězí maso a opečeme ho.

Směs okořeníme a přidáme rajčata čerstvá i z plechovky. Necháme vše dusit na mírném plameni do měkka. Před dokončením přidáme uvařené fazole (nebo přímo sterilované z plechovky) a případně také sterilovanou kukuřici. Po prohřátí necháme rozpustit půlku hořké čokolády, která přidá jídlu zajímavé podtóny chuti. Do vypnutého pokrmu nasypeme drobně pokrájené lístky čerstvého koriandru. K chilli con carne se hodí rýže, pečivo nebo nachos. My ho máme rádi s tortillami, které jsme před tím je rozehřáli v troubě nebo v mikrovlnce, stočené kousky se hodí přímo k nabírání.

My vaříme často ve velkém, takže tohle množství je tak na 12 – 14 porcí.

Naše suroviny:

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 0,5 kg fazolí nebo 2 plechovky konzervovaných
  • 3 čerstvá rajčata
  • 2 plechovky naložených rajčat
  • půlka hořké čokolády
  • 3 chilli papričky
  • 2 velké cibule
  • palička česneku
  • oregano
  • kurkuma
  • garam masala
  • pepř
  • sůl
  • sladká paprika
  • svazek čerstvého koriandru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *