Filipínské kuřecí adobo

Honí vás chuť na něco dobrého a vy nevíte na co? Tak si tentokrát nedejte Kinder, ale uvařte si filipínské národní jídlo – adobo. Můžete ho připravit z hovězího, vepřové panenky, z kuřecích paliček nebo z třeba z olihní, ale určitě v něm nemůže chybět ocet. Ten se originálně používá palmový nebo kokosový, ale vinný také není problém. Výsledná kombinace není kyselá jako kvašáky, ale lahodně nakyslo-sladko-slaná, prostě de-li-ga-te-sa. Ani příprava není složitá, i když se bude lišit podle místa původu kuchaře, protože Filipíny mají přes sedm tisíc ostrovů. Našla jsem tři základní postupy:

  • namarinovat maso přes noc, druhý den osmažit maso, pak podusit a za pomoci octa dokončit omáčku
  • namarinovat maso přes noc, druhý den uvařit a dodělat omáčku
  • maso uvařit, dokončit omáčku a maso nakonec opéct.
Adobo dle April z kuřecích paliček

Podle tohoto posledního způsobu adobo připravovala Filipínka April, spolubydlící našeho Davida a Irči v zélandském Aucklandu. Moc ráda vařila a pekla, rozjíždí dokonce svůj vlastní youtube kuchařský kanál. Pokud by vás zajímal, tady je odkaz https://www.youtube.com/channel/UCt7bURzm03qUbEuLHzy8rCQtakže máme autentický a naprosto nejlepší možný zdroj. April adobo kořenila jen pepřem, ale většinou se přidávají i naše oblíbené pálivé papričky a bobkový list.

April, David, Mel
  1. Dejte do hrnce nebo na pánev maso, sójovou omáčku, cibuli a česnek, zalijte vodou a nechte pomalu vařit asi 40 minut nebo dokud není maso měkké.
  2. Když se vyvaří většina vody, přilejte ocet a nemíchejte. Pokud byste ocet zamíchali, byla by omáčka kyselá, takhle se ocet po pár minutách odpaří.
  3. Přidejte cukr a koření podle chuti, nechte ještě minutu vařit. Pak omáčku slijte do jiné nádoby.
  4. Maso ponechte v hrnci/pánvi, přilejte do hrnce olej a opečte maso do zlatova, bude to trvat jen pár minut.
  5. Přelijte zpátky omáčku a můžete podávat. Pochopitelně s rýží, protože jak říkají Filipínci, jedí rýži k snídani, obědu i k večeři.
Naše adobo s větším množstvím omáčky

Suroviny:

  • 1 kg kuřecích prsou nakrájených na kousky
  • 8 lžic sójové omáčky
  • 4 lžic vinného octa
  • 1 velká cibule
  • 5 prolisovaných stroužků česneku
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 a půl hrnku vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru