Taiwanská specialita: Hot pot a jak ho udělat doma

V dnešním kulinářském okénku se vydáme až na daleký Taiwan, kde strávili více než měsíc naši kamarádi Petr s Hankou. Měli šanci několikrát okusit tuhle specialitku na vlastní kůži a velmi ji doporučovali jako ideální jídlo na prohřátí pro chladné zimní večery. Včera se ochladilo natolik, že jsme uspořádali „zimní“ hot pot večer (i když v květnu).

S jídlem typu hot pot se setkáte ve velké části Asie, ale dá se říct, že Taiwanci jsou jím úplně posedlí. Hot pot v překladu znamená horký hrnec a ten je opravdu středobodem celého postupu. Uprostřed stolu se zapuštěnou plotýnkou, kolem kterého sedí hosté, stojí hrnec s neustále vařícím vývarem. Strávníci si vybírají ze surovin, na co mají chuť, a to hodí do hrnce s bublajícím vývarem. Všechno je nakrájené na malé kousky, aby vaření netrvalo dlouho. Záleží tedy na chuti každého, za jak dlouho danou věc z hrnce vyloví. Někdy stačí jen na okamžik spařit, jindy nechat chvilku vařit. Obvykle bývá vývar z hovězího masa a před podáváním na stůl se přeleje přes osmaženou cibulku s nasekaným chilli. Ale pochopitelně se setkáte i s vepřovým nebo kuřecím, někde dokonce s nádobou rozddělenou na dvě části pro dva druhy vývaru.

Co jsme včera měli v hot potu?

Naše improvizace – elektrický dvojvařič na stole. Ideálně se u něj stojí ;-))
  • Kousky hovězího masa – falešná svíčková nakrájená na tenoučké pláty (ideálně se krájí po zmražení)
  • Plátky z kuřecích prsou
  • Krevety
  • Filátka z pstruha
  • Udon nudle předvařené
  • Rýžové nudle 
  • Pak choi 
  • Špenát
  • Zelí na větší kousky
  • Houba Jidášovo ucho
  • Malé žampiony 
  • Tofu
  • Paprika červená – proužky
  • Dýně na malé kousky
  • Fazolky
  • Kukuřice nakrájená na cca 2 cm špalíčky
  • Mladá cuketa na kolečka
  • Kedlubna na plátky
  • Mrkev na širší proužky

Po vytažení z hotpotu (ideálně malou naběračkou, aby jste ochutnali i vývar, nebo jen jídelními hůlkami) si každý dal uvařené maso a zeleninu do misky, kam si přidal jednu z omáček. My jsme měli dvě. První byla sladká ze sójovky, vinného octa, zázvoru a chilli, druhá ze sójovky bez soli, do které se přidala najemno nasekaná cibulka, česnek, koriandr a chilli. Můžete podávat s vařenou rýží, ale je zbytečná, my jsme se přecpali i tak. Nezapomeňte dodlábnout zbytek vývaru, jsou v něm silné chutě všeho, co do jste do něj hodili.

Rybičky a krevetky

Co jiného můžete hodit do hot potu? Vepřové maso, mořské ryby, jakékoliv plody moře (chobotnice, olihně), masové kuličky, wonton knedlíčky, různé druhy salátu, houbičky shitake nebo enoki…. Prostě cokoliv, na co máte chuť.

Nechte si chutnat, ideálně s přáteli. A kdyby vás zajímalo vyprávění Petra a Hanky o Asijské cestě 2019, najdete ho na webu Chilli klubu (Taiwan – http://(ttp://chilliklub.cz/?cat=13 a Filipíny – http://chilliklub.cz/?cat=14 )

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *