Ayran, lassi a spol.

Pokud procházíte ulicemi Istanbulu, určitě uvidíte u spousty stánků nádobu s bílou tekutinou, jak ji neustále promíchávají točící se vrtulky, aby byla jemně napěněná. Tímto nápojem je ayran. Ve skutečnosti je to kvalitní bílý jogurt smíchaný s vodou asi v poměru 2:1. Nejčastěji se podává osolený (někdy i docela hodně), občas se do něj přidává česnek, máta nebo kopr, místo vody se dá použít okurková voda. Protože je chlazený, dá se skvěle pít nejen v horkém tureckém létě, ale je osvěžující v každém počasí. Ayran je oblíbený všude na Blízkém východě, ve Střední Asii a na Balkáně. Balený nechybí ani v tureckých prodejnách kebabu, protože napomáhá trávení, takže ho k jídlu bereme už automaticky. V poslední době se v obchodech objevil i ayran vyráběný u nás, firma Moravia Lacto dodává na trh výrobek, který má chuť hodně podobnou originálu. Je balený v kelímku, nezapomeňte ho před nalitím důkladně protřást, aby se napěnil…

Ayran tradičně podávaný v měděných pohárech s opravdu nadýchanou pěnou
Napěňovač ayranu v restauraci

V Indii a na Srí Lance se vyrábí jogurt z bůvolího mléka curd, který je populární také v Pákistánu, Bangladéši, Nepálu. Je tučnější než jogurt z kravského mléka, má zhruba 7,5% tuku. Curd se často podává s medem nebo palmovým sirupem. a používá se jako základ dalších jídel, jako je raita, biryani nebo curd rice.

https://www.indianhealthyrecipes.com/how-to-make-thick-curd-at-home/

Z curdu se vyrábí nápoj podobný ayranu, v Indii je známý pod jménem lassi. Základ je stejný – smíchaný jogurt (tedy curd) s vodou. V Indii do něj přidávají špetku koření – římský kmín, kurkuma, pepř, zázvor nebo kousek chilli papričky, sladké nápoje se koření skořicí, kardamomem, hřebíčkem, muškátovým květem anebo vanilkou. Nejčastěji se ale pije lassi plain (tj. čisté), sweet (slazené cukrem nebo medem) nebo ovocné. Mezi nejoblíbenější patří banana lassi a mango lassi. V indických restauracích ho určitě najdete na jídelním lístku i v Česku nebo můžete zkusit tento zdravý osvěžující nápoj připravit doma, protože podobně jako curd se dá použít i kvalitní řecký jogurt. Jen škoda, že ani mango, ani banány u nás nechutnají jak v Indii…

SLADKÉ LASSI

Do mixéru dáme 100 ml kvalitního bílého jogurtu, 200 ml vody, 1 – 2 lžičky cukru (nejlépe kokosového) nebo medu a špetka mletého kardamomu a soli. Necháme aspoň 1 minutu mixovat a pak nalijeme do sklenice. V horkých dnech můžeme pro osvěžení přidat do hotového lassi led.

Stejným postupem si můžeme připravit jiné varianty:

BANÁNOVÉ LASSI

  • 150 ml kvalitního bílého jogurtu
  • 300 ml vody
  • 2 zralé banány
  • 1 – 2 lžičky medu
  • špetka mletého kardamonu a soli

MANGOVÉ LASSI

  • 150 ml kvalitního bílého jogurtu
  • 300 ml vody
  • 1 mango
  • 1 – 2 lžičky medu
  • špetka mletého kardamomu a soli

JAHODOVÉ LASSI

  • 150 ml kvalitního bílého jogurtu
  • 150 ml vody
  • 200 g očištěných jahod
  • 1 – 2 lžičky medu
  • špetka mletého kardamomu a soli

LASSI NA PODPORU TRÁVENÍ

  • 100 ml jogurtu
  • 300 ml vody
  • špetka mletého zázvoru, kmínu, soli a černého pepře
https://en.wikipedia.org/wiki/Lassi#/media/File:Lassi_shop.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Lassi#/media/File:Lassi_shop.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Lassi#/media/File:Banaras-ki-Lassi.jpg

Curd se používá v raitě, která zase nesmí chybět u žádného indického jídla podávaného v malých stáncích na ulici. Vzhledem by se dala přirovnat k řeckým tzatziki, ale je řidší a také pochopitelně pálivá, přestože výsledek je osvěžující. Používá se jako salát nebo jako dip, do kterého se namáčí kousky masa z tandoori pece nebo indické placky, tradičně se bývá přílohou k rice biryany. Může obsahovat ovoce jako je čerstvý ananas, nebo zeleninu, třeba strouhanou okurku, mrkev, zelí nebo třeba i brokolici, květák nebo dokonce vařené brambory nebo fazolky. Základní je asi mint raita (pudina raita), kde se vyskytují čerstvé lístky máty.

Postup:

  • Curd nebo kvalitní řecký jogurt promícháme, aby získal krémovou konzistenci.
  • V elektrickém sekáčku nebo mixéru rozmělními lístky máty s pár lžícemi vody, aby vytvořily hrubší pastu.
  • Nasucho lehce opražíme římský kmín a roztlučeme v hmoždíři, nebo použijeme rovnou namletý. Přidáme koření masala a mleté chilli.
  • Nasekáme zelenou chilli papričku s pálivostí podle vaší chuti.
  • Smícháme s jogurtem a dochutíme solí, podle chuti případně i cukrem nebo citronovou šťávou
  • Promícháme a necháme odležet v lednici nejlépe přes noc, před podáváním ozdobíme lístky máty.

Suroviny:

  • 1 šálek bílého řeckého jogurtu
  • 1 zelená chilli paprička
  • půl šátku mátových listů + pár lístků na ozdobu
  • 3 lžíce vody
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky koření masala
  • podle potřeby sůl, cukr, citronová šťáva
https://www.vegrecipesofindia.com/mint-raita-recipe-pudina-raita/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *