Čínské smažené nudle neboli Chow mein
Číňané dali světu spoustu objevů a také obohatili kulinářský svět o těstoviny, které se tvoří z nekynutého těsta, pro nějž je základ mouka a voda. Nudle prý přivezl Marco Polo do Itálie, kde se z nich vyvinuly italské špagety.
Číňané dělají z těstovin různé pokrmy, ovšem ve světě se nejčastěji setkáme s jejich smaženou podobou – chow mein. Můžete si je dát v čínských restauracích v celém světě, ale také jako běžné pouliční občerstvení v Indii, Nepálu i dalších zemích. Většinou se podává s kuřecím masem, ale často je připravováno také s vepřovým nebo hovězím masem či s krevetami. Pochopitelně existuje i vegetariánská podoba, která může obsahovat tofu. Základem jsou čínské nudle, které se krátce vaří nebo se přelijí teplou vodou a jsou připraveny k podávání nebo další úpravě. V Hong Kongu se (prý ) používají nudle ploché, které se pak smaží do křupava, ale mnohem častější je verze z klasických nudlí kulatého „průřezu“. Ty zůstávají i po krátkém smažení měkké a poddajné.
Jak na chow mein? Základem jsou samozřejmě kvalitní nudle, takže vyražte do obchodu s asijským sortimentem, ideální je ovšem výlet do Sapy. Nám se osvědčily tyto nudle, ale můžete vyzkoušet i jiné. Především se nesmí „rozblemcat“ (krásné slovo). Připravíme si je přesně podle návodu, pokud je dobře propláchneme pod tekoucí studenou vodou, neslepí se. Další, co můžete koupit v asijské prodejně, je arašídový nebo sezamový olej, kvalitní sójovou omáčku a třeba mungo klíčky (čerstvé nebo nakládané).
Nudle v chow mein doplňuje zelenina, ale přesné druhy jsou na vás. Většinou nechybí cibule, mrkev a křupavé části čínského zelí, ale dalším variacím se meze nekladou – co máte rádi nebo co poskytuje sezóna: řapíkatý celer, brokolice, zelí, zelené fazolky, paprika a spoustu dalšího. Nudle chow mein se tradičně smaží na hluboké wok pánvi. My použijeme velkou pánev na paellu, protože opět děláme v množství, na které je wok krátký (tedy malý ), ale není to úplně ono. Zvláště poslední „prohození“ je dost složité. Pokud můžete, využijte teplo s větším výkonem, např. hořák na propanbutanovou láhev, který má až 4x větší výkon, takže se vše skutečně peče, nikoliv dusí.
Postup:
- Připravíme si nudle podle návodu a důkladně propláchneme studenou vodou.
- Zeleninu rozkrájíme na menší kousky – mrkev a cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, zelí na kousky, pórek na kolečka.
- Z kuřecích prsou uděláme malé kostičky, které rychle opečeme na troše sezamového oleje. Až změní úplně barvu, přihodíme česnek a cibuli a opečeme. Po chvíli přidáme mrkev, později i zelí, pórek a mungo klíčky. Zelenina má zůstat křupavá, ale ne úplně syrová. Pokud máme rádi pálivé, můžeme přidat najemno nakrájenou čilinku nebo sušené chilli.
- Nakonec k zelenině a masu dáme připravené nudle a společně prohodíme. Směs ochutíme kvalitní ústřicovou a sójovou omáčkou, případně můžeme lehce lehce spojit lžící škrobu rozmíchaného v sklenici vody.
Naše suroviny pro cca 12 porcí:
3 balíčky nudlí, 3/4 kg kuřecích prsou, 4 větší mrkve, 2 červené cibule, půl hlávky malého zelí (lepší je bílé, červené nám udělalo na mase divné barvy ), 1 pórek, zavařené mungo klíčky, 1 hlavička česneku, sezamový olej, sójová omáčka, ústřicová omáčka, příp. škrob.