To pravé italské Tiramisu
Vždycky se snažíme využívat kvalitní a pokud možno originální suroviny. A s tím může být problém. Naštěstí mívá řetězec Lidl dny jednotlivých národních kuchyní a nabízené potraviny chutnají tak, jak správně mají.
Právě probíhají Italské dny, takže se náš špajz zaplnil plechovkami rajčat, různými druhy těstovin i originálními slanými tyčinkami grissini (jsou dost suché, ale to nevadí – normálně se tyčinky namáčejí do skleničky s olivovým olejem a šup s nimi do pusy). V lednici se objevila gorgonzola, mortadela i speck delle Alpi. Ale hlavně jsme se rozhodli, že tentokrát z originálních surovin vytvoříme pravé tiramisu. Pochopitelně, že jsme už kdysi dávno dělali něco jako (Nik by použil moderní slovo „fakeový“) tiramisu z českých kulatých piškotů a pomazánkového másla s lučinou, ovšem originál je originál. Takže tentokrát jsem v Lidlu zakoupili mascarpone a podlouhlé cukrářské piškoty Savoiardi.
Zajímavé je, že tenhle recept není tak tradiční, jak jsem předpokládala. Přestože podobné recepty existovaly již v době renesance, jeho novodobá podoba vznikla v městě Treviso až v roce 1970. Nemá za sebou ani 50té narozeniny, ale od té doby se z ní stala pochoutka celosvětové známá. Vycházím z myšlenky, že nejlépe umí udělat místní laskominy místní kuchař. Takže jsem si vybrala recept, podle kterého tiramisu připravil televizně profláknutý Ital Emanuele Ridi, jen jsem pro naše potřeby zvojnásobila suroviny.
Než celý desert zkompletujeme, musíme připravit pár věcí. Začneme uvařením silné kávy – espresa nebo instantní, aby mohla chladnout. Dále si připravíme krém. Do vaječných žloutků přidáme cukr a ručně vyšleháme, až změní barvu na světlejší. Potom ve žloutkové pěně rozmícháme mascarpone. K bílkům přidáme špatku soli, která pomůže vytvořit pevný sníh, potom ho lehce zapracujeme do žloutkové směsi. Do vhodné čtvercové nádoby (nebo do několika menších misek) vyskládáme cukrářské piškoty, které jsme před tím namočili do chladné kávy (může se do ní přidat trocha likéru Amaretto) nalité na talíř, aby nacucali tak do poloviny. Na první vrstvu piškotů navršíme polovinu směsi a pak přidáme další vrstvu z piškotů. Poslední vrstva je z vaječné směsi s mascarpone. Na ní přes sítko nasypeme kvalitní kakao. Pak už zbývá nechat tiramisu odležet aspoň dvě hodiny v lednici.
Originální recept Emanuele Ridiho je tady:
500g Mascarpone
5 lžic cukru krupice
5 vajec
2x malý panák Amaretto (nebo mandlové aroma)
hrnek silné černé kávy
1 balení Savoiardi (italské dlouhé piškoty obalené v cukru)
tmavé kakao na posypání