Chorvatská specialita: krevety na buzaru

Neznám Čecha, který by nenavštívil Chorvatsko a jeho krásné pobřeží. Prostě je to země, kde se cítí Češi dobře a jezdí sem jako na „chalupu“. Řadě lidí ti chvíli trvalo, než ochutnalo také speciality chorvatské kuchyně, co si budeme povídat – májka a zavařené maso jsou stálice na dovolené. Ovšem myslím si, že okusit čerstvé ryby připravené na žaru (grilu) je už dnes povinnost. Jako další přicházejí na řadu plody moře. Možností úprav je více, velmi často se připravují s hustou omáčkou, které se říká buzara. My jsme dnes v pubu zavzpomínali na léto pod chorvatským sluncem a  připravili si luxusní krevety na buzaru. Jednoduché, rychlé a neuvěřitelně skvělé!

 Jak na to?
Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a na něm opečeme do „sklovata“ nakrájenou cibuli.
Později přihodíme česnek nakrájený na plátky a chilli papričky podle chuti.
Přidáme předpřipravená podušená rajčata a koření (určitě bobkový list a čerstvě namletý pepř).
Směs necháme chvilku dusit a pak nalejeme kvalitní bílé víno. A teď konečně přijde řada na krevety, podusíme je asi 10 minut.
Pak zjemníme smetanou a necháme ji prohřát.
Před dokončením nasypeme najemno nakrájenou petrželovou nať a přikápneme citrónovou šťávu podle chuti.
Krevety se podávají s čestvou bagetou, kterou budeme vylizovat vynikající šťávu, proto by jí měl být dostatek.

Naše suroviny pro 12 -15 porcí:
2 cibule
2 hravičky česneku
olivový olej
chilli paprička
2 skleničky podušených rajčat
3 – 4 dl bílého vína
1,5 kg krevet
1 kelímek smetany
citron
svazek listové petrželky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *