Německo na talíři: Maultaschen

Většinu receptů, které zkoušíme, jsme si přivezli z cest. Dneska udělám výjimku – představím recept na specialitu, která přišla za námi. Kamarádka Míša bydlí dlouhou dobu v Německu, a tak se rozhodla, že musíme ochutnat výborné jídlo, které je tradiční v místě, kde teď žije – ve Švábsku. Přivezla nám typické maultaschen, plněné taštičky z nudlového těsta, vzhedem podobné italským ravioli. K jídlu se pojí pověst o jeho vzniku. Ve středověku prý do taštiček mniši schovávali v době půstu maso, aby ho bůh neviděl. Povídačce nevěřím, pravda ovšem je, že náplň taštiček se nejčastěji dělá z cibule, špeku, pečeného vepřového a špenát, což by asi v době půstu měl věřící oželet.
http://www.chefkoch.de/rezepte/772731180170740/Maultaschen-in-Sahne-mit-Kaese-ueberbacken.html
Taštičky se mohou dělat celé doma, od nudlového těsta přes vytvoření nádivky a naplnění až k pomalému uvaření.
Ale pochopila jsem, že to doma už nikdo nedělá (obdobné je to i u všech italských plněných těstovin 😐) a všichni se spoléhají na předpřipravené maultaschen z obchodu. Maultashen se podávají na různé způsoby – jako hlavní jídlo s bramborem, zapékané s rajčatovou omáčkou, smažené nebo jako zavářka do polévky.
http://toffo.blog.cz/1109/schwabische-maultaschen
http://ws12.de/maultaschen/maultaschen.html
Nám Míša a Michal připravili takovou domáckou podobu. Na slanině se osmažili cibulku a na ní opekli taštičky, které před tím nakrájeli na proužky. Po prohřátí k nim nalili rozšlehaná vejce, která se nechala ztuhnout. Podle Michala je nezbytné podávat takhle připravené taštičky se salátem. Zajímavé bylo, že do hlávkového salátu přidal Michal nejen hořčici, ale také Maggi. Chutnalo to nezvykle a originálně. Maultashen nám opravdu chutnali, takže jsem se domluvili s Míšou, že je opět přiveze a zkusíme je upravit na jiný způsob. Pokud budete mít možnost ochutnat, buď v restauraci, nebo si je koupit v obchodě a pak si je doma dodělat, určitě doporučuji. Jsou skvělé!
Michal vaří
Pohled na pánev
Výsledek na talíři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *